Skip to content

Red Caps junioren-1 delen eerste klap uit

Leusden, 27 augustus 2016

De junioren honkballers uit Leusden mochten na een zomerstop van enkele weken voor het eerst weer aan de bak in de poule waarin gestreden wordt om het landskampioenschap. Slechts vier teams zijn er nog in de race en deze maken in een volledige competitieronde uit wie zich landskampioen mag noemen.  Afgelopen zaterdag werd er thuis gespeeld tegen the Braves uit Gouda, welke in de voorrondes tweede waren geworden in de Topklasse A. In een goed geleide wedstrijd, werd er snel afgerekend met het team uit Gouda, na acht slagbeurten ging er een 9-1 voorsprong de boeken in.

Vooraf had de jarige coach van het Leusdens juniorenteam, Ronald van den Bunt (52 jaar) aangeven dat hij maar één cadeautje van zijn team wilde ontvangen; een overwinning op the Braves. Hij werd op zijn wenken bediend. De royale 9-1 overwinning was verdiend en zowel verdedigend als aanvallend waren er veel lichtpuntjes voor de jarige coach.

Van Bunt rekent zich nog niet rijk, maar geeft wel aan dat met de klasse waarmee was gespeeld een landskampioenschap binnen handbereik is.  Hij had gelijk, het publiek werd in een stralend zonnetje getrakteerd op een fraai stukje promotie van het honkbal. Gelijk in de eerste slagbeurt was het al raak. Een van de slagmensen uit Gouda wist op het werpen van Jeroen Grimbergen een verre tik te plaatsen. Outfielder Casper van Tielraden aarzelde geen moment en kon met een strakke worp de slagman van het derde honk af te plukken. De honkslag zou een van de weinige wapenfeiten zijn van the Braves, waarop overigens wel het enige punt werd gescoord.  Grimbergen, die voortreffelijk stond te gooien, stond tijdens zijn zes slagbeurten op de heuvel vrijwel geen honklopers meer toe. Gedurende drie slagbeurten kwam slechts het minimum aantal van drie spelers aan slag. Grimbergen werd daarbij ook wel erg goed gesteund door zijn veldspelers. Zo wist eerste honkman Mark Biel een uit te stelen bij de tegenpartij door een bal met een duik te vangen ver buiten de foutlijnen. Dezelfde Biel smeet even later, na een doorgeschoten bal, een loper van het honk met een loepzuivere worp recht in de handschoen van de derde honkman. De slagploeg van the Braves, die aanvankelijk opportunistisch honklopen liet zien, kwam daar snel van terug. De rest van de wedstrijd werd er beduidend minder risico genomen op de honken.

De laatste twee slagbeurten had Rik Blom het werpen over genomen. Ook hij wist wel raad met de slagploeg uit Gouda. Slechts zeven spelers kreeg Blom te verwerken, waarvan er twee drie slag kregen.  Ook outfielder Yoram Meijer was deze wedstrijd lekker op dreef, maar liefst zes spelers wist hij in het rechtsveld uit te vangen. Zijn meest spectaculaire vangbal was echter in de laatste inning. Nu spelend als tweede honkman mocht hij de laatste bal van de wedstrijd vangen met een snoekduik. De winst was binnen. De verdediging was sluitend en vrijwel foutloos geweest, een heerlijke basis om verder mee te gaan, maar met alleen verdedigen win je geen wedstrijd. De slagploeg uit Leusden had zich ook van haar beste kant laten zien. Met pas een halve inning gespeeld keken de Leusdenaren tegen een 0-1 achterstand aan. Rowald Reemst kwam aam slag met al twee lopers op de honken. Hij plaatste de bal enkele centimeters binnen de foutlijnen ver in het links outfield, goed voor twee punten. Een perfect uitgevoerde hit-and-run! Hierbij gaan de honklopers alvast rennen en de slagman dient min of meer verplicht te slaan. Een dergelijke actie neemt enig risico met zich mee, maar is mits goed uitgevoerd erg efficiënt. Reemst kon zelf scoren op een twee-honkslag van Jos Hakvoort. De twee punten voorsprong werd langzaam maar overtuigend uitgebouwd. Elke slagbeurt kwam er weer een paar puntjes bij. De zeker niet slecht werpende pitchers uit Gouda, zagen toch regelmatig honkslagen voorbij komen. Met name de zeer verre homerun van Mark van der Thoolen met 1 man op de honken in de tweede slagbeurt moet vast zeer gedaan hebben. In feite was de wedstrijd na twee slagbeurten bij een 5-1 stand al gespeeld. De gretige slagploeg uit Leusden besloot er echter een feestje van te maken. Tholen, Biel en Meijer wisten ieder zelfs twee honkslagen te produceren, waardoor de teller verder bleef op lopen. Een fraaie tik van Bastiaan Brunott is nog vermeldenswaardig. Juist toen het team even wat gas terug nam sloeg hij twee spelers over de thuisplaat, nummer 8 en 9 waarmee gelijk de eindstand werd bereikt.

De andere twee teams uit de kampioenspoule, Quick/Almere Combi en the Alphians zijn nog niet in actie gekomen maar zullen deze uitslag ongetwijfeld met enige zorg hebben vernomen. The Red Caps heeft de eerste slag binnen gehaald en kijkt met vertrouwen uit naar de volgende confrontatie op zondag 4 september uit tegen the Alphians uit Alphen aan de Rijn.